Den svenska flaggan och dess anrika historia

Visste du att den svenska flaggan är världens näst äldsta nationsflagga? Eller att den var tretungad fram till slutet av 1600-talet? Den svenska flaggan har en otroligt lång historia, och vi har samlat de mest intressanta fakta om vår gulblåa flagga i denna artikel.

Vare sig du är en historienörd eller bara vill smycka ditt sommarställe med Sveriges ståtliga flagga kan det vara värdefullt med en lektion i dess historia. Köp svenska flaggor av högsta kvalitet och imponera på gästerna med din kunskap.

Den svenska flaggan tros ha kommit till som en oppositionsflagga

Även om många är oense om den svenska flaggans ursprung, tros modellen hämtats från den danska korsflaggan Dannebrogen. Några historiker påstår dessutom att den kommit till som en motståndsflagga gentemot den danska flaggan, som ju är identisk med den svenska – förutom att den är röd och vit och inte gul och blå. Dannebrogen har funnits sedan 1200-talet, och är alltså världens äldsta nationsflagga. Eftersom den svenska flaggans historia förs tillbaka till mitten av 1500-talet gör det den till den näst äldsta nationsflaggan i världen.

Användes som en kunglig symbol från Gustav Vasas tid och framåt

Det finns inte så många skriftliga källor som kan stärka när och hur den svenska flaggan användes, men de äldsta bevarade bilderna kommer från 1500-talet. 

Under Gustav Vasas regeringstid började flaggan synas allt mer, men det var länge en symbol som uteslutande fick användas av kungen och hans flotta. Den användes främst på svenska fartyg under kriget, och vid denna tidpunkt var flaggan tretungad snarare än rakskuren. Så småningom började dock handelsfartygen också att använda flaggan, och det var då den rakskurna modellen uppkom.

Ett vanligt inslag i många sommarstugor

Den charmiga blågula flaggan smyckar idag väldigt många sommarstugor i landet. Det är föga förvånande i och med dess tilltalande färger och det faktum att den symboliserar vårt avlånga lands anrika historia. 

Om du vill förhöja atmosfären i ditt semesterställe kan Sveriges flagga vara den perfekta inredningsdetaljen. Den passar lika bra på en flaggstång som en flagga du hänger på fasaden. Eller varför inte klä flaggstången med en vimpel – en vimpel får man trots allt hissa dygnet runt, året runt. Du kan köpa en vimpel hos Langkilde & Søn, en dansk flaggfabrik som förser ditt semesterställe med en eller flera vackra vimplar av allra högsta kvalitet. Då får du en iögonfallande vimpel som dansar i luften och gör att fritidshuset känns mer välkomnande.